Poznajemy chłodnictwo. Zamrażarki płytowe

Chłodnictwo to branża stale rozwijająca się i oferująca swoim klientom co rusz nowe urządzenia chłodnicze. Jednymi z takich urządzeń są zamrażarki płytowe, które bazują na tzw. zamrażaniu kontaktowym. Poniżej wyjaśnimy w kilku słowach, na czym polega ten rodzaj zamrażania.

Zamrażanie kontaktowe to zamrażanie charakteryzujące się wysoką wydajnością procesu. Dzieje się tak dlatego, że produkty spożywcze, np. mięso, ryby lub owoce morza "dociśnięte" są niejako do płyt zamrażalniczych, pomiędzy które wkłada się produkty.

Zamrażarki płytowe dzielimy na pionowe i poziome. W poziomych płyty zamrażalnicze ułożone są równolegle do poziomu podłogi, w pionowych - wertykalnie. Powierzchnie płyt są zasilane chłodziwem, które stale odparowując, gwarantuje wysoką jakość zamrażania.

Dla chłodnictwa zamrażarki płytowe wraz z ich wynalezieniem stały się tym, czym na przykład dla branży farmaceutycznej było odkrycie własności penicyliny. Zamrażarki płytowe w chłodnictwie można łączyć w układy centralne, co szczególnie dobrze sprawdza się w dużych komorach chłodniczych na statkach, tzw. kontenerowcach. Tam właśnie w sposób kontaktowy bardzo często przechowuje się świeżo złowione ryby i inne skarby morza.

Zamrażanie kontaktowe daje niezwykłą wydajność, gdyż każdy produkt ma bezpośredni kontakt z czynnikiem chłodzącym (np. amoniakiem), przez co nie ma możliwości, by jakakolwiek ryba zepsuła się w drodze z jednego portu do drugiego i nie doczekała przeładunku do chłodni samochodowej.

Copyright